Akcija upisa u registar (Facebook Post)(2)

Akcija ”LIJEK JE U NAMA”

Zaklada Nema predaje i Zaklada Ana Rukavina organiziraju na stadionu Maksimir akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica ”LIJEK JE U NAMA”.

Svi zdravi navijači i građani starosti između 18 i 40 godina koji se žele upisati u Registar mogu doći na stadion Maksimir, u press prostorije kluba ispod zapadne tribine stadiona i upisati se u registar donora.

Ulaz na stadion za ovu akciju bit će pokraj FAN SHOPA DINAMO STADION.

TERMIN

Utorak, 13.02.2024. godine, od 12 do 14 sati

 

Kako izgleda upis?

Proces upisa u registar obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Želimo napomenuti da upis u Hrvatski registar nije moguć ciljano za određenu oboljelu osobu, već upisom povećavate šansu za ozdravljenje svim oboljelim osobama diljem svijeta.

Zaklada Ana Rukavina objavila je u siječnju vijest da su upravo u tom mjesecu učinjene dvije transplantacije krvotvornih matičnih stanica nesrodnog hrvatskog darivatelja za pacijente iz Hrvatske. Zahvaljujući nesebičnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica ukupni broj transplatacija porastao je na 170 i time je 170 oboljelih dobilo nadu za život.

GNK Dinamo je 2017. godine organizirao istu ovakvu akciju kada je prikupljeno 70 uzoraka.

Unaprijed zahvaljujemo od srca svima koji će se odazvati akciji Zaklade Nema predaje i Zaklade Ana Rukavina na stadionu Maksimir kako bi pomogli nepoznatim ljudima i dali nadu za život oboljelima u zemlji, a i diljem svijeta.

 

PITANJA I ODGOVORI

1. Kako izgleda akcija?

Upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Davanje uzorka krvi za tipizaciju tkiva putem koje se otkriva podudarnost s oboljelima kojima je potrebna transplantacija matičnih stanica.

2. Termin i mjesto?

Utorak 13.02.2024. od 12 do 14 sati

Stadion Maksimir, Maksimirska 128, Zagreb

Press dvorana, zapadna tribina

3. Tko se može upisati?

Sve zdrave osobe starosti između 18 i 40 godina.

Osoba ostaje upisana u Registar do svoje 60. godine života. U Registar se upisuje samo jednom.

4. Koja je procedura?

  • Ispunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika
  • Davanje uzorka krvi za tipizaciju

5. Davanje uzorka krvi?

Uzima se uzorak krvi (1 epruveta, 7 ml) za tipizaciju tkiva kako bi se odredili antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi uzima se kao i uzorak krvi za krvnu sliku ili biokemijske nalaze.

6. Davanje krvi ne znači odmah neki operativni zahvat?

Ne, ova faza upisa u Hrvatski registar podrazumijeva samo davanje uzorka krvi. Osoba koja dolazi dati uzorak krvi ne mora biti natašte te je poželjno uzeti više tekućine (vode). Kilaža nije uvjet za ovaj postupak.

7. Druga faza – tijek

Ako ste podudarni s oboljelom osobom kontaktirat će vas Hrvatski registar i ponovno pitati pristajete li na donaciju matičnih stanica. Možete izabrati između darivanja koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

8. Darivanje koštane srži ili perifernih matičnih stanica – kako izgleda?

Koštana srž se uzima se u bolnici iz kostiju zdjelice u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani. Periferne matične stanice uzimaju se postupkom leukafereze iz cirkulacije darivatelja bez operacije. U oba slučaja osoba boravi 3 dana u bolnici, uz bezbolan oporavak.

 

 

O ZAKLADI ANA RUKAVINA

“Želim život!” – napisala je Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija “Želim život!” kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je još jednom pokazala da može kad to uistinu hoće.

Za vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci.

S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

 

AKCIJA LIJEK JE U NAMA

“Lijek je u nama!” je druga velika akcija Zaklade Ana Rukavina. Akcija je počela na Anin rođendan, 28. ožujka 2007. svečanim otvaranjem Banke krvi iz pupkovine na KBC Zagreb.

Zaklada Ana Rukavina nastavlja Aninu misiju i dalje održava akcije prikupljanja uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica čime se povećavaju šanse oboljelima za pronalazak podudarnog darivatelja i pomaže rad Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

KLIKNI ZA PREUZIMANJE LETKA