08.03.2022., Zagreb - Dan zena u GNK Dinamu.

ECA i UEFA podržali aktivnosti za ukrajinsku djecu

Europsko udruženje klubova (ECA) i UEFA-ina zaklada, UEFA Foundation, zajedničkim su snagama prije nekoliko mjeseci donijeli odluku o financijskoj podršci nogometnih klubova koji su se uključili u pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

U skladu s tom odlukom, u kolovozu su pružili financijsku potporu 15 nogometnih klubova, između kojih je i GNK Dinamo, a koji su kroz svoje aktivnosti radili na pomaganju djeci i odraslim izbjeglicama iz Ukrajine u teškim trenucima ratnog stanja.

Dinamo i Zaklada Nema predaje za nekoliko aktivnosti koje su proveli u periodu od nekoliko mjeseci, kao na primjer od prijevoza ukrajinske djece od hrvatske granice do Zagreba, prihvata mladih nogometaša iz Shakhtara, osnovnih potrepština, hrane i odjeće po dolasku u hrvatsku metropolu te smještaja u hotelu na stadionu i sudjelovanje u treninzima. Nekoliko mladih igrača ostalo je kroz dulji period boravka u Zagrebu te sudjeluju u procesima treninga unutar Dinamove nogometne škole.

Klubovima koji su se prijavili za financijsku podršku odobreni su iznosi do 50 tisuća Eura po svakom klubu za provedene aktivnosti i sudjelovanje u humanitarnoj pomoći.

Zaklada Nema predaje i GNK Dinamo ovim putem upućuju zahvalu prema organizacijama ECA i UEFA Foundation na pruženoj potpori u provedbi aktivnosti kojima se pokušalo barem djelomično olakšati tešku životnu situaciju koja je zadesila stanovnike Ukrajine, a između toga mlade sportaše i općenito djecu, koji su u potrazi za mirom i zaštitom svojih života morali napustiti svoju domovinu.

Klubovi kojima je pružena financijska podrška u prvom krugu: AC Sparta Praha, Athletic Club, Celtic FC, FC Chikhura Sachkhere, FC Shakhtar Donetsk, FC Slovan Liberec, GNK Dinamo Zagreb, Heart of Midlothian FC, Legia Warszawa, Maccabi Haifa F.C., Nõmme Kalju FC, SJK Seinäjoki, SK Slavia Praha, ŠK Slovan Bratislava, Trabzonspor AŞ.

Dariusz Mioduski, potpredsjednik ECA-e i predsjednik ECA-inog Odbora za pomoć Ukrajini:

– U ECA-i smo bili iznimno zabrinuti zbog teškoća koje su pretrpjele mnoge izbjeglice u bijegu od tragične situacije u Ukrajini. Iz tog razloga vrlo sam zadovoljan što je naš Odbor za pomoć Ukrajini imao mogućnost odobriti ukupno 15 projekata koje su predložili naši klubovi članovi, a koji će sada dobiti određene financijske donacije. Ova pomoć omogućit će im nastavak rada u pružanju podrške raseljenoj ukrajinskoj djeci i obiteljima, donoseći im potrebnu pomoć, interakciju u društvu i nadu za budućnost. U ECA-inom odboru za ovu konkretnu akciju još uvijek preostao je znatan novčani iznos i očekujemo novi poziv prema našim klubovima članicama u bliskoj budućnosti za nove aktivnosti pomaganja ukrajinskoj djeci i obiteljima.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell