Fair play na tribinama vol.2

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje u sezoni 2022/23. pokreću novo izdanje kampanje ”Fair play na tribinama” kako bi se zajedničkim naporom kluba, zaklade i navijača smanjila upotreba pirotehnike na stadionu, a kroz humanitarni karakter ujedno i pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Upotreba pirotehnike iznimno je opasna te može ugroziti sve prisutne na nogometnoj utakmici – navijače, djecu, igrače, djelatnike, predstavnike medija, službene osobe, odnosno može uzorkovati ozljede bilo kome od sudionika sportske priredbe. Iz tog razloga želimo pozvati sve navijače na pozitivno navijanje i pozitivno ponašanje na utakmicama Dinama u novoj sezoni.

PRVO IZDANJE KAMPANJE 2019/20.

Klub i zaklada pokrenuli su drugo izdanje kampanje koja je u organizaciji GNK Dinamo provedena već ranije u sezoni 2019/20. Tada je hrvatski prvak također izdvajao određena novčana sredstva za svaku utakmicu koja je prošla bez kazne za ponašanje navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije. Na kraju je kroz 14 utakmica bez kazne zbog ponašanja navijača, klub izdvojio iznos od ukupno 248 tisuća kuna koji je doniran organizacijama koje skrbe o djeci, mladima, osobama s invaliditetom i socijalno ugroženim skupinama.

TIJEK NOVE KAMPANJE

Nakon svake službene utakmice u sezoni 2022/23. u kojoj GNK Dinamo ne bude kažnjen od strane nadležnih nogometnih tijela za ponašanje svojih navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije, klub će izdvojiti određeni novčani iznos.

Kampanja se odnosi na sve utakmice SuperSport HNL-a, SuperSport Hrvatskog kupa, na utakmicu SuperSport Hrvatskog superkupa i na UEFA natjecanja kroz sezonu. Iznos koji će GNK Dinamo izdvojiti za svaku utakmicu domaćih natjecanja bit će 10 tisuća kuna, dok će za pojedinu UEFA utakmicu klub izdvojiti 5 tisuća eura.

Projekt će biti predstavljen na utakmici 1. kola SuperSport HNL-a između Dinama i Lokomotive u petak 15. srpnja na stadionu Maksimir, a uoči svake domaće utakmice klub će imati promotivne aktivnosti. Tijek prikupljanja novčanih iznosa bit će moguće pratiti svaki tjedan na posebnoj web stranici kampanje https://fairplay.gnkdinamo.hr/ .

POZITIVNO NAVIJANJE NA TRIBINAMA

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje apsolutno se zalažu za navijačku atmosferu na stadionu i za podršku našim igračima na svim utakmicama, kao i za organizirano navijanje uz koreografije, ali bez upotrebe pirotehnike i poruka koje komuniciraju diskriminaciju, mržnju ili rasizam.

Cilj je na stadionu Maksimir zajedno s navijačima stvoriti sigurno i pozitivno ozračje, kao i to da u svim novim izazovima u domaćim i europskim natjecanjima momčad Dinama ima pravu, glasnu i pozitivnu podršku svojih navijača.

SLIKOVNICA I BOJANKA

Već ranije u sklopu prvog izdanja kampanje klub je osmislio i edukativni dio cijele priče – slikovnicu i bojanku za djecu u kojoj se kroz priču o odlasku društva djece na nogometnu utakmicu promovira pozitivno, fer i sportsko navijanje od malih nogu.

Drugo izdanje slikovnice i bojanke moguće je preuzeti u digitalnom formatu na web stranici:

https://fairplay.gnkdinamo.hr/

Pozivamo sve navijačice i navijače, neovisno o dobi, na pozitivno navijanje, korištenje navijačkih rekvizita, zastavica, šalova, na pjevanje pjesama kroz koje se iskazuje podrška našim plavim dečkima na stadionu Maksimir i na gostujućim utakmicama kroz cijelu sezonu!

Klub želi novčane iznose i kazne koje godinama plaća umjesto u fond nogometnih institucija preusmjeriti u fond za Dinamovu zakladu koja će uz ta novčana sredstva pomagati drugima.

Zaklada Nema predaje po završetku prvog dijela kampanje na kraju prvog dijela sezone formirat će komisiju koja će javnim putem i u skladu s jasno određenim kriterijima kroz natječaj dodijeliti prikupljeni novac udrugama koje skrbe o djeci i mladima te socijalno ugroženim skupinama.

Autor fotografija: Slavko Midžor/PIXSELL/GNK Dinamo