Dinamo30_igk_050424

UN-ov Dan sporta za razvoj i mir

Zaklada Nema predaje i ove godine uz Nogometnu školu Dinamo obilježava akcijske tjedne ”More than football” u organizaciji međunarodne mreže nogometnih klubova i organizacija EFDN. Povodom Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir koji se obilježava svake godine 6. travnja na stadionu Maksimir organizirano je prigodno kratko druženje s mladim igračima iz nogometne škole i predavanje na temu promocije mira kroz sport.

Član upravnog odbora Zaklade Nema predaje i trener golmana momčadi kadeti 1 Ivan Kelava te igrač prve momčadi Dinama Sandro Kulenović porazgovarali su s mladim igračima na temu fair playa, miroljubivosti, solidarnosti i poštovanja prema svima.  Kratka radionica i druženje uz tematski razgovor održani su nakon treninga mladih kadeta na Maksimiru, a u ugodnom ambijentu Kelava i Kulenović ispričali su i svoje osobne sportske priče te kako je izgledao njihov nogometni put od malih nogu u Dinamovoj nogometnoj školi do najvećih uspjeha – igranja za prvu momčad Dinama, važno inozemno iskustvo te trenutni boravak u najdražem klubu.

 

O MEĐUNARODNOM DANU

Ujedinjeni narodi proglasili su 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir kako bi odali počast doprinosu sporta i tjelesne aktivnosti u sljedećim područjima: obrazovanje, ljudski razvoj, miran svijet i zdrav način života.

Globalna tema ove godine je “Sport za promicanje miroljubivih i uključivih društava”, pri čemu uključivost općenito obuhvaća dostupnost obrazovanja i sporta za sve, osiguravanje jednakih mogućnosti za sve, briga za ranjive i manjinske skupine, promicanje različitosti. Ukratko – okruženje u kojem su dobrodošli svi aspekti različitosti. Sport se zbog svojih pozitivnih vrijednosti sve više prepoznaje i koristi kao odličan alat u humanitarnom djelovanju te u promociji mira. Kroz igrače prve momčadi i nogometne škole sustavno promoviramo pozitivno ponašanje i pozitivne društvene vrijednosti. Kao uzori sportaši igraju jako važnu ulogu u vođenju društvenih promjena u društvu kroz sport, a svojim ponašanjem i primjerom mogu nadahnuti djecu i mlade u mnogo toga pa tako i u ovom području.

Ova tema odabrana je ove godine od strane Ujedinjenih naroda kao hitna potreba za kulturom mira dok se svijet suočava s geopolitičkom nestabilnošću.

U Zakladi Nema predaje težimo što većoj uključivosti u nogometu, ali i društvu općenito, upravo kako bismo dali svoj doprinos stvaranju ravnopravnijeg društva za sve pojedince i skupine. Uvijek kroz svoje akcije ističemo ravnopravnost, toleranciju, mir, jednakost i poštovanje prema svakome, a to je osnova za stvaranje miroljubivog i uključivog društva općenito.

 

POŠTUJTE JEDNI DRUGE PRIJE SVEGA

– Svi znate koliko je važno uskladiti školu i nogomet. Najbitnije je ne zapostaviti školovanje i ne odustati od svojih snova. Ja sam krenuo vašim stopama, bio sam mali kad sam došao ovdje sa sedam godina. Korak po korak, trening, škola, uz razna odricanja uspio sam doći do nekog nivoa i ostvario sam svoj san da jednog dana zaigram za prvu ekipu Dinama. Ne sumnjam da će se to ostvariti velikoj većini vas. Budite pošteni prema sebi i drugima, poštujte jedni druge prije svega – Ivan Kelava, član upravnog odbora Zaklade Nema predaje i trener vratara u NŠ Dinamo

– Rodio sam se u Zagrebu, zagrebački sam dečko, u Dinamo sam došao sa 7-8 godina, a odrastao sam u Dinamovoj školi kroz mlađe kategorije. Na kraju sam okolnim putem kroz Legiju i godinu dana u Juventusu, gdje sam imao priliku trenirati s prvom ekipom koju sam do tad gledao samo na televiziji, došao do Dinama. Ostvario sam svoje snove. Lijepo je trenirati s igračima Juventusa, ali svi koji su se rodili u Zagrebu i koji znaju što znači Dinamo mislim da znaju da nema većeg kluba od Dinama, kako je jednom prilikom rekao Mislav Oršić – istaknuo je igrač prve momčadi Dinama Sandro Kulenović pa nastavio: – Imao sam par posudbi, na kraju se vratio u prvu momčad, neki dan zabio na Poljudu i ja vam mogu garantirati da se niti jedan drugi trenutak ne može mjeriti s tim. Svašta vas može snaći kroz karijeru, ozljede, svakakve nedaće, ali bitno je da vjerujete u sebe i da ostanete ponizni i skromni. Ne smijete zapostaviti školu jer nikad ne znate što se može dogoditi. Treba vjerovati u sebe i rad i trud će se sigurno vratiti –

 

VAŽNOST FAIR PLAY-A

– Fair play sigurno donosi poboljšanje odnosa općenito jer ako ti poštuješ protivnika od starta vjerujem da će i on poštovati tebe. Tako da se uvijek trudimo biti korektni i u životu treba biti tolerantan, korektan, poštovati i uvažavati svakoga. Na terenu želimo pobijediti uvijek jer pobjeda je uvijek naš cilj, ali trudimo se biti korektni u svakom trenutku – Ivan Kelava

– Fair play je vrlo bitan aspekt nogometa jer kad pobijediš, a ako si bio pošten prema protivniku i prema lopti, uvijek ti se vrati dvostruko. Ako pobijediš na neki nepošten način onda te na kraju niti ta pobjeda ne čini baš presretnim. Bitnije je biti pošten i to se sigurno vraća. Jednako je i u životu. Poštenje, uvažavanje, ravnopravnost, to sve vodi mirnijim odnosima, mirnijem društvu. Sve što možemo naučiti u sportu može se primijeniti i u društvu – Sandro Kulenović

Foto: Igor Kralj/Pixsell