dinamo_betis_green-9

Forever Green: Dinamo i Real Betis

Delegacije GNK Dinamo, Zaklade Nema predaje i Real Betis Balompié na dan uzvratne utakmice playoff knock-out runde UEFA Europa Konferencijske lige su, baš kao i prošlog tjedna, ujedinile snage kako bi promovirale ekološku održivost i kulturu recikliranja i na taj način istaknule inicijativu “Forever Green” pod ingerencijom klupske Zaklade Real Betisa.

Podsjetimo, radi se o pokretu putem kojeg španjolski Real Betis podiže svijest i skreće pozornost na problem klimatskih promjena, što je područje koje obuhvaća širok spektar djelatnosti, no u kojem je popularni klub iz Andaluzije među vodećima u Europi. Od prošlog tjedna zeleno – bijeli u tom plemenitom cilju imaju novog saveznika – GNK Dinamo. 

Dinamova Zaklada Nema predaje ovog je tjedna organizirala brojne aktivnosti – između ostalih, predstavnici Betisove Zaklade dan uoči utakmice u srijedu su u Dinamovim klupskim prostorijama održali i predavanje za mlade igrače iz Dinamove U-17 momčadi kojima je predstavljena inicijativa “Forever Green”, u sklopu čega su i informirani o borbi protiv klimatskih promjena.

 

SIMBOLIČNA SADNJA DRVETA U MAKSIMIRU

Nadalje, dan kasnije, nekoliko sati prije utakmice, obje su se momčadi ponovno udružile kako bi podigle svijest među ljubiteljima nogometa i drugim klubovima o važnosti brige za planet. Tom prigodom su Rafael Gordillo, predsjednik Zaklade Real Betis Balompié, i Ivan Kelava, član Upravnog odbora Zaklade Nema predaje, simbolično zasadili dva stabla u Parku Maksimir, jednom od najstarijih parkova u ovom dijelu Europe.

Stabla su osigurale Hrvatske šume, a radi se o sorti Likvidambar, listopadnom stablu čije je porijeklo u Sjevernoj Americi. Koncem kompletnog programa mogla se čuti i zanimljiva izjava voditeljice projekta “Forever Green”, Rocio Ruiz Berdejo. “Nema zelene boje bez plave”, kazala je Berdejo Dinamovoj voditeljici projekata u marketingu Simoni Minić Vedrini, te tako na najbolji način potvrdila Dinamovu značajnu ulogu u ovoj simbiozi.

Zaključno, susret Dinama i Betisa označit će početak aktivnog sudjelovanja plavog kluba u intenzivnoj borbi za zaštitu okoliša i sprječavanje klimatskih promjena, primarno kroz izbacivanje jednokratne plastike iz uporabe. Naime, već na večerašnjoj utakmici će na južnoj tribini svi navijači koristiti povratnu ambalažu, što je samo početak Dinamovih napora u spomenutom plemenitom cilju.

O “FOREVER GREEN” INICIJATIVI

“Forever Green” inicijativa već više od dvije godine radi na borbi protiv klimatskih promjena, u čemu je Betis među najangažiranijim klubovima Europe po tom pitanju, a prema više istraživanja je i vodeći klub u Španjolskoj na području ekološke osviještenosti.

Od njezina osnivanja, “Forever Green” inicijativi pridružilo se 80 entiteta, a dosad je provedeno ukupno 88 akcija, poput čišćenja prirodnih staništa, postavljanja flote skutera i električnih bicikala za zaposlenike kluba, te poticanja njihove upotrebe od strane navijača putem popusta i kampanja o reciklaži.

Foto: GNK Dinamo