Iznenađenje za našeg Neneka

Dinamo i Zaklada Nema predaje svim navijačima, sportašima i sportskim djelatnicima osobama s invaliditetom čestitaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca svake godine.

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Povodom današnjeg dana donosimo priču o velikom navijaču Dinama Nenadu koji već niz godina radi u Dinamovom fan shopu na stadionu. Emotivnu priču o Neneku i tko ga je posjetio povodom 3. prosinca pogledajte u videu.

Nenad je navijač Dinama cijeli život i godinama dolazi na utakmice plavih, a ujedno je i korisnik Centra za rehabilitaciju Zagreb. Dinamo i Centar već dugi niz godina surađuju u dijelu zajedničkih aktivnosti putem kojih se osobe s invaliditetom uključuju u nogomet, sport i društvo. Posljednjih godina brojni su odrasli navijači s intelektualnim teškoćama dolazili na utakmice Dinama na stadion Maksimir, igrači su odlazili u prostorije centra na druženja, radionice i u sklopu blagdanskih akcija, dok od 2019. godine imamo i poslovnu suradnju.

S ciljem stjecanja socijalnih vještina i uključenja u zajednicu kroz komunikaciju i kontakt s našim sugrađanima pokrenut je projekt radno okupacijskih aktivnosti za odrasle osobe s invaliditetom. Nenad je 39-godišnji strastveni ljubitelj zagrebačkih plavih, on je osoba s Downovim sindromom, a od 2019. godine radi u Dinamovom fan shopu kao pomoćni djelatnik. Jednom ili dva puta tjedno kroz dva sata radnog vremena već četiri godine Neno pomaže djelatnicama fan shopa, razgovara s kupcima, priprema suvenire i kroz svoj rad podiže svijest javnosti o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u društvo. Kroz radne aktivnosti odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, pa tako i Nenad, dodatno se osamostaljuju i stječu životno važne vještine.

RANIJA SURADNJA

Zagrebački klub osvojio je 2018. godine nagradu za najbolju inicijativu godine za cjelokupan rad s osobama s invaliditetom u proteklom periodu, s naglaskom na aktivnost “VIP doživljaj utakmice” što je klub na Maksimiru tijekom CAFE Akcijskog tjedna (organizacija koja je partner UEFA-e) omogućio navijačima s intelektualnim poteškoćama iz Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Dinamo i Zaklada Nema predaje već niz godina sustavno rade na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet na razne načine kako bi im pružili jednake mogućnosti. Kroz suradnje s brojnim udrugama, pokretanje inovativnih projekata po prvi put u Hrvatskoj poput audio deskripcije nogometne utakmice, treninge za djecu s teškoćama u razvoju, promocije zapošljavanja osoba s invaliditetom, pomaganje navijačima osobama s invaliditetom diljem Hrvatske i još mnogo toga.

Svim osobama s invaliditetom koje vole Dinamo i plavu boju želimo omogućiti jednaka prava i jednak pristup utakmicama Dinama, nogometnom stadionu i svim sportskim sadržajima.