11.11.2022., Zagreb - U GNK Dinamo dodjeljene su stipendije ucenicima i studentima sprotasima.

Svečana dodjela stipendija

U petak 11. studenoga u loži Maksimir na maksimirskom stadionu Zaklada Nema predaje održala je svečanu dodjelu stipendija učenicima i studentima sportašima izabranim putem natječaja.

U prekrasnom ambijentu, pozitivnoj atmosferi te uz kratki zanimljiv program koji je vodio poznati zagrebački novinar i voditelj Ivan Fedor završen je projekt zaklade koji se odnosi na financijsku podršku izvrsnim učenicima i studentima koji su ujedno i uspješni sportaši. Od prosinca 2020. do danas zaklada je izvršila ukupno 35 donacija u iznosu od milijun i 822 tisuće kuna. Kao posljednji u nizu brojnih projekata zaklada je izabrala ovaj program stipendija te je odlučila u aktualnoj školskoj i akademskoj godini pružiti financijsku podršku deset mladih uspješnih i talentiranih učenika i studenata koji se aktivno bave sportom.

Ukupno je zaprimljena 41 prijava za natječaj, a upravni odbor donio je odluku o dodijeli stipendija za 10 osoba koje zadovoljavaju opće i posebne uvjete, koje su postigle iznimne sportske i akademske uspjehe prema propozicijama, i to prema formiranoj rang listi po svim propisanim kriterijima.

Događaju su prisustvovali predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić, predsjednica uprave kluba i upraviteljica zaklade Vlatka Peras, predsjednik upravnog odbora zaklade i član uprave Dinama Krešimir Antolić, članica uprave kluba i članica upravnog odbora zaklade Amra Peternel te članica upravnog odbora zaklade i voditeljica PR ureda Dinama Iva Cigrovskij. Dodjeli stipendija nazočili su i cijenjeni gosti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, glavni trener prve momčadi Dinama Ante Čačić, igrač i ambasador projekta Luka Ivanušec te drugi uvaženi partneri, donatori, gosti i mediji.

Događaju su prisustvovali predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić, predsjednica uprave kluba i upraviteljica zaklade Vlatka Peras, predsjednik upravnog odbora zaklade i član uprave Dinama Krešimir Antolić, članica uprave kluba i članica upravnog odbora zaklade Amra Peternel te članica upravnog odbora zaklade i voditeljica PR ureda Dinama Iva Cigrovskij. Dodjeli stipendija nazočili su i cijenjeni gosti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, glavni trener prve momčadi Dinama Ante Čačić, igrač i ambasador projekta Luka Ivanušec te drugi uvaženi partneri, donatori, gosti i mediji.

Stipendisti Zaklade Nema predaje koji su na svečani događaj stigli ne samo iz Zagreba, već i iz drugih hrvatskih gradova su učenici Mihael Balać, Fran Kamberger, Veronika Muraja, Nikola Đurđević i Teo Janković te studenti Lara Delić, Hana Cvijanović, Franko Novokmet, Fabijan Junaci i Matea Čerina. Zbog sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima Veronika Muraja i Hana Cvijanović nažalost nisu prisustvovale samom događaju.

Zaklada Nema predaje i Dinamo željeli su pokazati da itekako treba cijeniti i pohvaliti uspješne sportaše ne samo u nogometu, već i u drugim sportovima pa su tako stipendije dobili mladi uspješni sportaši koji se bave atletikom, plivanjem, mačevanjem, veslanjem, rukometom, klizanjem, nogometom.

Zaklada je dodijelila ukupno 10 pojedinačnih stipendija, po osobi 17.500,00 kuna, u 10 mjesečnih rata. Ukupni fond za ovaj projekt iznosi 175 tisuća kuna.

Uvodni je govor održao predsjednik GNK Dinamo g. Mirko Barišić koji je u ime zakladnika pozdravio sve prisutne, istaknuo važnost školovanja i bavljenja sportom te zaželio stipendistima puno uspjeha, lijepih trenutaka i dobrih rezultata, iskazavši istovremeno ponos na to što je zaklada odlučila organizirati jedan ovakav projekt dodjele stipendija.

–  Iznimno sam dirnut i ponosan na našu zakladu danas, ne samo na ideju nego i na realizaciju ove akcije. Ovaj projekt pomaže ljudima da budu uspješni, sretni i zadovoljni. Nadam se da je to nešto što nije samo plemenito nego da će ujedno stvoriti kod ljudi nadu i učiniti ih optimističnijima. Posebno se to odnosi na mlade ljude koji tek stupaju u ozbiljan život, a zaklada im želi pomoći u tome i usmjerava ih – rekao je predsjednik Barišić.

Kratko smo porazgovarali i s prvotimcem Dinama Lukom Ivanušecom koji ujedno jako dobro zna kolika je važnost obrazovanja, s obzirom na to da je uz svoju profesionalnu karijeru završio preddiplomski studij sportskog menadžmenta. Luka je kroz svoj govor pozvao stipendiste, i druge mlade sportaše, da razmišljaju na vrijeme o svojoj budućnosti i svemu onome što uslijedi nakon završetka sportske karijere, da se nikada ne predaju te da slijede svoje snove.

– U sportu nikada ne znaš što se može dogoditi, neka ozljeda ili nešto drugo što može prekinuti tvoju karijeru. Uvijek treba imati i drugi plan, pobrinuti se za svoju budućnost. Mislim da je tu jako važno obrazovanje. Sigurno da neće biti lako u nekim trenucima, treba sve dobro uskladiti, sport i učenje, ali mislim da se sve može. Treba znati što želiš u životu, i ako to znaš – sve se može – poručio je mladima Luka Ivanušec.

Uslijedila je službena ceremonija predaje stipendija učenicima i studentima, fotografiranje na uspomenu i neformalno druženje.

Iznimno smo sretni i ponosni što smo danas ovdje, kao i na to što imamo priliku ovako podržati mlade sportaše koji su sjajni u školi, na fakultetu, ali i u sportovima kojima se bave. Od početka rada zaklade imali smo brojne projekte, međutim ovaj je poseban samim time što objedinjuje obrazovanje i sport i nagrađuje nečiji trud, rad, odricanje, požrtvovnost i zalaganje. Vjerujemo da će svi ovi mladi ljudi, djevojke i mladići, koji su postali naši stipendisti biti još uspješniji u budućnosti te smo sigurni da će se u svom školovanju, natjecanjima, i općenito kroz život uvijek prisjetiti naše podrške i da nikada neće odustati od svojih želja, snova i ambicija – rekla je nakon završetka eventa upraviteljica zaklade Vlatka Peras.

Za kraj poruka Zaklade Nema predaje mladima – Nemojte nikada odustati od svojih snova!

Pozivamo sve navijače Dinama, partnere i prijatelje kluba da nastave podržavati i pratiti rad Dinamove zaklade te da doniraju sukladno vlastitim mogućnostima kako bi zaklada mogla nastaviti s ovakvim i sličnim dobrim djelima.

 

O STIPENDISTIMA

Mihael Balać, 600 bodova – Mihael nam stiže iz Pule, učenik je završnog razreda tehničke škole, a od devete godine bavi se veslanjem. Državni je prvak u svojim kategorijama treću uzastopnu godinu od 2020., ima ambiciju i studirati uz veslanje. Nadamo se da će mu stipendija pomoći i u bavljenju veslanjem, ali i u tome da dobro odradi pripreme za upis te da upiše fakultet koji želi

Fran Kramberger, 580 bodova – Fran dolazi iz Zagreba, svira klavir, završio je osnovnu glazbenu školu, rukomet trenira već 10 godina uz brojne osvojene medalje, na državnom natjecanju prošle godine osvojio je brončanu medalju, veliki je navijač Dinama, a mi mu želimo ostvarenje snova za osamostaljenjem

Nikola Đurđević, 550 bodova – Nikola ide u 4. razred Prve gimnazije u Zagrebu, bavi se plivanjem, planira nastupiti na europskom i svjetskom prvenstvu, osvojio je sedmo mjesto u seniorskoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu u Italiji prošle godine, ima veliku želju upisati studij medicine iduće godine i uz svoju sportsku karijeru posvetiti se medicini

Teo  Janković, 460 bodova – Teo je učenik 4. razreda srednje graditeljske tehničke škole Zagreb, bavi se plivanjem i član je plivačkog kluba HAPK Mladost već 12 godina. U prvenstvu Hrvatske u 25m bazenu osvojio je drugo mjesto u mješovitoj štafeti 4×50 metara. Donaciju ne bi iskoristio samo za opremu za plivanje i financiranje treninga, nego i za nabavu crtačke opreme za potrebe školovanja

Veronika Muraja, 570 bodova – Veronika ide u 4. razred srednje škole Novska, trenira nogomet već 10 godina, također je i članica mažoretkinja, državna, europska i svjetska prvakinja u tome i trenerica mažoretkinja istovremeno, donaciju želi iskoristiti za financiranje opreme i odlaske na natjecanja

Lara Delić, 1080 bodova – dolazi iz Lećevice blizu Splita, studira kineziologiju gdje je bila prva na rang listi prilikom upisa, srednju školu završila je s odličnim. Trenira mačevanje, ove je godine osvojila juniorsko i seniorsko državno prvenstvo, počela je raditi u ranoj dobi kako bi djelomično sama mogla financirati svoju opremu, putovanja na natjecanja. Lari želimo da joj se ostvare svi snovi jednog dana, a to su svjetsko i olimpijsko zlato i uspjeh na fakultetu

Franko Novokmet, 800 bodova – Franko nam stiže iz Zagreba, studira na Kineziološkom fakultetu, preddiplomski studij ”Izobrazba trenera”, smjer kondicijska priprema sportaša. Osvojio je prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore u natjecanju 400m prepone. Želimo mu da jednog dana bude uspješan trener i da ostane u svijetu sporta

Fabijan Junaci, 790 bodova – Fabijan je student nastavničkog smjera geografije i povijesti u Zagrebu, bio je proglašen učenikom generacije 2018-2022 u jezičnoj 4. gimnaziji, tenira plivanje za klub PK novi Zagreb, osvajao je brojne medalje, drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske 2020. i dva druga mjesta na ekipnom prvenstvu ove godine. Na županijskom natjecanju iz geografije bio je prvi, a na državnom treći čime je dobio izravni upis na fakultet. Veliki je navijač Dinama

Matea Čerina, 780 bodova – Matea je studentica 1. godine preddiplomskog studija građevine u Zagrebu, trenira atletiku zadnjih 12 godina, višestruka je državna prvakinja i nositeljica državnih rekorda, discipline skok u dalj i sprinterske discipline. Nažalost zbog ozljede koljena morala je malo promijeniti discipline pa se nakon toga bavi sprintom na 100 metara kao primarnom disciplinom. Matea je iz Benkovca i  posebno je istaknula kako će joj financijska podrška pomoći da ima kvalitetnu opremu i uvjete za treninge kakve u drugim manjim sredinama nažalost ne bi imala

Hana Cvijanović, 850 bodova – Hana je studentica druge godine novinarstva na FPZG, bavi se umjetničkim klizanjem u klubu Leda, članica je klizačke reprezentacije već 6 godina. Trenira pet sati dnevno po dva puta, četverostruka je državna prvakinja, bila je na seniorskom Europskom prvenstvu dva puta i na Svjetskom juniorskom pet puta, trenira u inozemstvu je kod nas nema adekvatnih tehničkih uvjeta. Prošla je sve razrede sportske gimnazije s 5.0, prvu godinu fakulteta završila je s najboljim prosjekom na svojoj godini 4.93

 

Foto: Pixsell/Tomislav Miletić

 

O ZAKLADI

Zaklada Nema predaje osnovana je 2019. godine, ali je s aktivnim radom započela u studenom 2020. godine zbog svih izazova koje nam je donijela epidemija koronavirusa.

GNK Dinamo već niz godina provodi brojne društveno odgovorne projekte na razini lokalne zajednice. Osnivanje zaklade samo je bio šlag na tortu i logičan slijed cjelokupnog rada kluba u području humanitarnog djelovanja.

Dinamo je kroz zadnjih desetak godina primio brojna priznanja za rad na društveno odgovornim aktivnostima s ciljem promicanja ljudskih vrijednosti, različitosti, jednakosti, sporta. Priznanja su stigla od strane najviših nogometnih tijela UEFA-e, ECA-e i drugih organizacija.

Od prosinca 2020. do danas zaklada je izvršila ukupno 35 donacija u iznosu od milijun i 822 tisuće kuna.