dinamo674_EME_161121

Mia Lana, nema predaje!

U tjednu kada je sav fokus na gradu heroju Vukovaru, a povodom obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, Zaklada Nema predaje završila je jednu lijepu priču upravo u Vukovaru.

Sanela i Davor Knezović roditelji su dvije curice, sedmogodišnje Karle i trinaestogodišnje Mia Lane. Djevojčica Mia Lana je teško bolesno dijete od samog rođenja, a boluje od Lennox-Gastaut sindroma što za posljedicu ima teški oblik epilepsije. Djevojčica ne hoda, ne priča, ne hrani se samostalno, potpuno je ovisna o pomoći druge osobe i ima utvrđenu stopostotnu invalidnost. Iz tog razloga njezina je majka u statusu njegovateljice i svakodnevno brine o njoj.

Zbog kompleksnosti djetetovog stanja, kompletno liječenje, preglede i terapije više puta godišnje obitelj mora obavljati u Zagrebu u nekoliko različitih bolnica. Radi konstantnih potreba za odlaske u Zagreb, obitelj je došla do nepremostivog zida jer zbog stanja i težine djeteta putovanje njihovim osobnim automobilom tih dugih 290 kilometara postalo je nemoguće.

Otac je prije osam godina organizirao humanitarnu akciju kada je Mia Lani bila potrebna operacija u Beču. Radilo se o transplantaciji matičnih stanica, obitelj je i tada bila pred zidom, međutim desilo se čudo i uspjeli su prikupiti novac za odlazak u Beč. Pomogle su u medijskom smislu brojne televizije, novinari, sportski klubovi, pojedinačni donatori, organizacije. Već tada obitelji Knezović pomogao je niz ljudi koje nikada nisu osobno sreli i na tome su bili neizmjerno zahvalni.

Ovoga se puta, kao veliki navijač Dinama, otac Davor sa svojom zamolbom odlučio obratiti Zakladi Nema predaje. U ovoj dirljivoj priči za malenu heroinu Mia Lanu i njezinu hrabru obitelj, zaklada je donijela odluku o donaciji kombi vozila s ugrađenom rampom za invalidska kolica.

Emotivna primopredaja vozila održana je u utorak u Vukovaru u prisustvu obitelji Knezović i predstavnika Zaklade Nema predaje. Na predaji su u ime upraviteljice i cijelog upravnog odbora donaciju predale jedna od članica odbora gđa. Amra Peternel i administratorica ureda gđa. Antea Šapina, uz prisustvo nekoliko djelatnika GNK Dinamo koji su doputovali u Vukovar povodom završetka ove lijepe priče. Suze, smijeh, pozitiva, riječi zahvale i olakšanje za oca, majku i djevojčice, teško je riječima opisati susret predaje donacije…

Otac Davor ima emotivnu i osobnu priču. Prošao je puno toga u životu, doživio je pakao rata u Vukovaru u kojem je kao 13-godišnje dijete bio do zadnjeg dana i izašao u onoj nesretnoj koloni kada je grad pao 1991. godine. Otac mu je poginuo u Vukovaru…

– Pratim naš Dinamo, pratim sva događanja, i vidio sam da je osnovana Zaklada Nema predaje koja pomaže mnogima. Javio sam se i dobio odgovor da je zamolba zaprimljena u jako kratkom vremenu. Bilo je to nepojmljivo jer gdje god smo nešto trebali i molili, jedan običan odgovor obično čekate u nedogled ili nikada i ne stigne. Nakon nekog vremena stigla je i vijest o tome da je zamolba odobrena. Dirnuti smo i ne možemo vjerovati koja je to količina empatije, brige i sluha za naše potrebe sa strane zaklade. Dovezli ste nam vozilo u Vukovar. Vi ste našoj Mia Lani doslovce kupili noge, to je tako, taj kombi to su njene noge! Ne možemo pronaći riječi kojima bismo vam zahvalili, vječno ćemo biti zahvalni, imate prijatelje u nama do kraja života i ne postoji način na koji ćemo vam ikada moći pokazati našu zahvalnost. Hvala zakladi od srca. – rekao je nakon predaje vozila Davor, otac djevojčice Mia Lane.

Njihova borba da djevojčici Mia Lani omoguće koliko toliko normalno liječenje, funkcioniranje i život, a prije svega njihova ljudska veličina, zaista su nešto vrijedno divljenja. Obitelji Knezović uplatila je početkom godine i donaciju u skladu s vlastitim mogućnostima kada je zaklada prikupljala novčana sredstva za pomoć stanovnicima Banovine nakon razornog potresa.

Nakon što smo prošle godine pomogli udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, ovom donacijom stekli smo nove prijatelje, a zaklada Dinama nastavit će i dalje pomagati ljudima s tog područja.

Foto: Emica Elvedji/Pixsell/GNK Dinamo