Pomažemo NK Posavina

NK Posavina Preloščica nogometni je klub s područja Siska kojem su u razornom potresu u prosincu 2020. godine uništene prostorije kluba i svlačionice. Kako bi omogućila nogometašima i vodstvu kluba povratak u njihove prostorije, Zaklada Nema predaje odobrila je donaciju za potrebe obnove prostorija nogometnog kluba koji se natječe u 2. ŽNL Sisak u iznosu od 55.285,00 kuna. Uz to odobrena je i donacija sportske opreme za igrače, kao i nogometni rekviziti poput mreža, čunjeva, prepreka i ostalog potrebnog za održavanje treninga.

Ujesen 2021. godine završena je obnova prostorija u kojima su bili oštećeni gotovo svi nosivi zidovi te je izvršena primopredaja sportske opreme i rekvizita, a nogometni klub posjetili smo uoči jednog treninga. Imali smo priliku kratko porazgovarati s predsjednikom kluba Ivanom Detkovićem koji je započeo cijelu ovu akciju za svoj klub i svoje igrače.

– Ova donacija znači puno za naš klub koji igra u 2. ŽNL Sisak, kao i općenito za ovaj kraj. Bez obzira na ishod zamolbe, odlučio sam kao predsjednik kluba kontaktirati Zakladu Nema predaje jer nam je trebala pomoć. Vjerovao sam da će odgovor biti pozitivan, kako se na kraju i pokazalo. Reakcije u klubu na prvu bile su “ma šališ se, ne vjerujemo”, međutim kada se donacija uspješno realizirala i pogotovo kada su krenuli radovi, svi su ostali bez teksta.  

Period nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu bio je dosta težak za sve. Mnogi su ostali bez kuća, radnih mjesta, a posljedice su se vidjele i u sportu. Dinamova zaklada ranije je pomogla u selu Pecki u blizini Petrinje, gdje je stanovnicima sela koje je bilo razoreno potresom donirala 10 kontejnera za stanovanje.

– Potres i posljedice u smislu neupotrebljivih prostorija kluba otežale su nam proljetni dio prvenstva jer su naše prostorije bile uništene pa smo domaće utakmice i treninge morali održavati u Sisku, na stadionu NK Metalac. Naše prostorije nisu bile uporabljive i trebale su hitne sanacije. Nije bilo sigurno koristiti prostorije, a samim time nije bilo moguće niti imati treninge na našem terenu. Preko Zaklade dobili smo donaciju kojom smo renovirali svlačionicu i prostoriju kluba i na tome iskreno zahvaljujemo jer sad imamo ponovno adekvatne uvjete za rad.

U sklopu donacije klub i igrači opremljeni su sportskom opremom, a uz nove sportske rekvizite bit će lakše održavati treninge i pripreme za utakmice.

– Iskreno smo zahvalni i na doniranoj sportskoj opremi koja nam puno znači kako bismo ipak mogli funkcionirati na jednoj dostojnoj razini, igrači su također sretni i zadovoljni. U donaciji su bili i sportski rekviziti koji nam puno znače za normalno održavanje treninga. Sigurno da je puno teže manjim klubovima koji nemaju velike budžete i ponekad trebaju podršku drugih, pogotovo na jednom području koje zadesi potres nakon kojeg se teško vratiti u normalu, tako da smo sretni što je Dinamova zaklada prepoznala koliko će nam značiti donacija za svakodnevni rad.

S obzirom na to da je jedna od ideja zaklade promocija sporta, nogometa i zdravog načina života među djecom i mladima, upitali smo predsjednika kluba kakvo je stanje na području Donje Posavine kada se govori o nogometu za djecu i mlade talente?

– Razmišljamo o tome da iduće godine možda registriramo i neke mlađe kategorije kako bi Donja Posavina još više živnula i zaboravila na sve loše što se dogodilo. Djeca i mladi igrači s ovih područja tako bi dobila priliku za igranjem nogometa, ali sve je još samo ideja. Nadamo se da ćemo jednog dana pričati i o našim mladim uzrastima.

Nogometnom klubu koji se natječe u 2. Županijskoj nogometnoj ligi Sisak želimo puno uspjeha u budućnosti te da u obnovljenim prostorijama proslave brojne pobjede i dobre rezultate!

Foto: Slavko Midžor/Pixsell/GNK Dinamo