peckiII

Zaklada Nema predaje pomaže selu Pecki

Zaklada Nema predaje pokrenula je krajem prosinca akciju prikupljanja novčanih donacija za pomoć stanovnicima područja pogođenih potresom u Banovini.

Kroz donacije navijača i podupiratelja službene Dinamove zaklade, Građanskog nogometnog kluba Dinamo, glavnog trenera Zorana Mamića, igrača prve momčadi i stručnog stožera, djelatnika kluba te drugih partnera kroz 15 dana prikupljeno je ukupno 592.844,65 kuna. Zaklada engleskog nogometnog giganta Manchester Uniteda donirala je Dinamovoj zakladi 10 tisuća eura, a time je ukupno prikupljeno 667.844,65 kuna.

Prije svega želimo najiskrenije i od srca zahvaliti svima onima koji su se svojim donacijama uključili u akciju zaklade i koji su odlučili u ovim teškim vremenima pomoći pojedincima i obiteljima s područja nastradale Banovine. Ujedno zahvaljujemo svima koji su uložili trud u ostvarenje jedne ovakve velike akcije.

Upravni odbor zaklade donio je odluku da će nakon razornog potresa pomoći selu Pecki koje je udaljeno od Petrinje 15-ak kilometara. Riječ je o selu u kojem živi manje od 100 stanovnika čiji su domovi većinom uništeni ili oštećeni u potresu te koje je jako nastradalo još u Domovinskom ratu, osobito 16. kolovoza 1991. godine kada je izvršen masakr nad mještanima i policijom.  Zaklada je donijela odluku da će prikupljena novčana sredstva iskoristiti za kupovinu stambenih objekata, odnosno kontejnera prilagođenih za stanovanje, za ukupno osam obitelj u selu Pecki, a radi se o obiteljima čije su kuće označene crvenim naljepnicama od strane statičara. Jedan dodatni kontejner bit će ustupljen na korištenje Mjesnom odboru Pecki čije su prostorije također oštećene u potresu.

Prikupljena novčana sredstva iskorištena su za kupovinu 10 kontejnera, prijevoz kontejnera do lokacije u selo Pecki, kupovinu namještaja (kreveti, madraci, stol, stolci, osnovni elementi kuhinje) i kućanskih aparata za sve kontejnere. Dio sredstava uložen je u najam sanitarnih kabina za svaki od kontejnera. Trošak svega navedenog iznosi 433.957,20 kuna. Zaklada će donirati i 27 kompleta radnih odijela i gumenih čizama te zimske deke, kape i šalove.

Novčana sredstva preostala nakon donacije selu Pecki bit će u potpunosti usmjerena pomoći ljudima s područja Banovine čija je imovina stradala nakon razornih potresa. Prva iduća akcija bit će kupovina stambenog kontejnera bivšem igraču Dinama Radimiru Bobincu čija je kuća u Petrinji potpuno uništena, a o čemu ćemo javnost pravovremeno informirati.

Predstavnici zaklade i kluba posjetili su u subotu 16. siječnja selo Pecki kako bi svi zajedno obišli obitelji kojima su ustupljeni privremeni stambeni objekti. Delegaciju zaklade predstavljali su upraviteljica Vlatka Peras, predsjednik upravnog odbora Krešimir Antolić i članovi upravnog odbora Iva Cigrovskij, Amra Peternel i Damir Krznar, dok su delegaciju Dinama predvodili glavni trener Zoran Mamić, kapetan prve momčadi Arijan Ademi, Dinamovi reprezentativci Dominik Livaković i Mislav Oršić, pomoćni trener Alen Peternac, team manager Marko Kuže, glavni liječnik Ivica Smodek, direktor stadiona Miljenko Sakoman te nekoliko djelatnika kluba koji sudjeluju u cijeloj akciji. Delegacija je obišla nekoliko obitelji i lokacija na kojima se nalaze postavljeni kontejneri.

 

VLATKA PERAS, upraviteljica Zaklade Nema predaje

– Došli smo ovdje da ovim hrabrim ljudima u selu koje je simbol hrabrosti i trpljenja još od Domovinskog rata pružimo podršku i pomognemo u teškim trenucima koji su ih snašli nakon potresa. Misija Dinama pa tako i njegove Zaklade je da bude uz svoje ljude i kada je veselje i sreća, ali i kada je teško. Zato sam ponosna na naše igrače, trenere, radnu zajednicu i sve ljude koji su svojim donacijama Zakladi omogućili kupnju ovih 10 kontejnera i učinili nam tu čast da donacijom vrijednom oko pola milijuna kuna olakšamo život stanovnicima sela Pecki i kažemo Nema predaje! Želim da ovi ljudi znaju da nisu sami i da će naša briga za njih biti stalna, dok god je to potrebno.

ARIJAN ADEMI, kapetan GNK Dinamo

– Od prvog trenutka odmah nakon potresa igrači su znali za stradanje cijelog područja Banovine pa tako i sela Pecki. Delegacija igrača i trenera već je na staru godinu donijela pomoć u selo, a s veseljem smo prihvatili poziv Dinamove zaklade da pomognemo u osiguravanju privremenog smještaja stanovnicima sela. Zahvaljujem svim našim navijačima i građanima koji su svojim donacijama zakladi omogućili kupovinu kontejnera i pozivam sve njih da zajedno s nama i dalje doniraju zakladi jer će ovom području pomoć i dalje biti potrebna.

ZORAN MAMIĆ, glavni trener GNK Dinamo

– Drago mi je što sam ovdje dio naše delegacije iako bih volio da smo tu nekom drugom zgodom, a ne ovom tragedijom i nesrećom koja se dogodila ovom kraju. Već dva dana nakon potresa bili smo ovdje, naš doktor Smodek je inicirao posjet jer ga s ovim krajem povezuju obiteljske veze. Bili smo tada na odmoru, ali skupilo se nas nekoliko uz igrače, posjetili smo ljude i pokušali ih ohrabriti. Saznali smo što im je najpotrebnije i kroz našu zakladu prikupili smo novčana sredstva. Poseban motiv da što prije i što kvalitetnije pomognemo ljudima sigurno je bilo i sve ono što se ovdje događalo za vrijeme rata. Hvala od srca svim donatorima koji su donirali zakladi i koji sudjeluju s nama u ovoj akciji. Dobili smo donacije i iz Europe i svijeta, prvi je tu Manchester United, zatim slijede Celtic, njemački i talijanski klubovi, moji prijatelji iz Emirata, bit će tu još sredstava kojima ćemo pomoći.

Foto: Alen Szabo

Snimatelj: Matko Pecotić

Montaža videa: Iva Cigrovskij