08.03.2024., Zagreb - Djecji nogometni turnir za djevojcice i djecake u organizaciji ZNK Dinamo i Zaklade Nema predaje naziva Zivim svoj san s ciljem promocije ravnopravnosti spolova i suzbijanja diskriminacije. Sudjeluje 100 djece, 50 djevojcica i 50 djecaka. Organizatori su NS Dinamo, ZNK Dinamo, a skole gosti su Ponikve, Savica, Gorica, Sesvetski Kraljevec.

Održan turnir ”Živim svoj san”

Na dan kada se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan žena ŽNK Dinamo i Zaklada Nema predaje organizirali su promocijski nogometni turnir za djevojčice i dječake na stadionu Maksimir.

Ukupno oko 90 mladih nogometašica i nogometaša sudjelovanjem na turniru naziva ”ŽIVIM SVOJ SAN” poslali su poruku o važnosti zajedništva, jednakosti i ravnopravnosti spolova, ne samo na nogometnom terenu nego i u društvu općenito.

FAIR PLAY, ZANIMLJIVE UTAKMICE, PROMOCIJA JEDNAKOSTI

Organizator turnira ŽNK Dinamo pripremio je zanimljiv sistem turnira na jednom od terena maksimirskog trening kompleksa uz kombinirane ekipe sastavljene od djevojčica i dječaka u nekoliko dobnih kategorija. Dio domaćinstva pripao je i Nogometnoj školi Dinamo koja je sudjelovala uz momčadi dječaka. Gosti turnira ovoga puta bile su nogometne škole Sesvetski Kraljevec, Ponikve i Savica.

Uz niz zanimljivih utakmica i nogometnih akcija i poteza, na terenu su vladali dobra atmosfera, FAIR PLAY, timska igra, pozitivan natjecateljski duh i puno dobre zabave i igre – što je i najvažnije. Ekipe su bile sastavljene od kombinacije po dvije djevojčice i dva dječaka, a eliminacijski ciklus od početnih utakmica odigranih istovremeno preko cijelog terena doveo je na kraju do velikog finala na centru travnjaka.

Iako je turnir donio pobjedničku momčad, ovoga puta svi su sudionici dobili jednake nagrade, bez isticanja bilo koga jer pobjednici su za nas bili svi sudionici ove lijepe nogometne priče – od malenih igračica i igrača do trenera i drugih osoba koje su sudjelovale u provedbi turnira.

Gost iznenađenja na kraju turnira bio je igrač prve momčadi Dinama Luka Stojković koji je razveselio djecu, dok su predaji poklona prisustvovali također direktorica i glavna trenerica ŽNK Dinamo Marija Margareta Damjanović, trener i predstavnik Dinamove otvorene škole Milan Bošnjak, predsjednica upravnog odbora Zaklade Nema predaje Iva Cigrovskij.

PLAVKO I LAVICA

Po prvi put povodom ovog turnira, Dana žena i promocije ravnopravnosti spolova susrela su se dva zanimljiva lika – maskota Dinama lav Plavko i maskota ŽNK Dinamo Lavica. Simpatičan susret oduševio je i prisutnu djecu koja su se obavezno željela fotografirati s lavljim parom.

Ovo je drugo izdanje turnira koje će zasigurno postati lijepa tradicija na maksimirskom stadionu i koje će vjerujemo motivirati druge klubove na iste projekte s ciljem promocije jednakosti i ravnopravnosti spolova.

”DRAGO NAM JE ŠTO JE TURNIR USPJEŠNO ODRŽAN”

– Drago mi je da je turnir uspio i da smo ga organizirali u svrhu obilježavanja Dana žena i promocije ravnopravnosti spolova. Veseli nas što se okupio ovoliki broj djevojčica, da nas je poslužilo vrijeme i što je dan obilježen na pravi način. Pozvali smo klubove koji su uvijek u nekoj vrsti suradnje s nama i dolaze na sve naše aktivnosti. Sva su djeca dobila iste poklone, to je jako lijepo. Zahvala Zakladi Nema predaje na tome što je organizirano da svako dijete dobije poklon i zaista su pokloni lijepi. Potičemo ravnopravnost u svakom slučaju. Dugo sam u ženskom nogometu i u nogometu općenito i ne vidim neku razliku osim fizičke koja je uočljiva između muškarca i žene. Jednako mogu igrati djevojčice i dječaci. – Marija Margareta Damjanović, sportska direktorica ŽNK Dinamo

– Drago nam je što smo kao Zaklada podržali ovaj turnir ”Živim svoj san”. Osnovni cilj je bio promocija ravnopravnosti spolova, suzbijanje diskriminacije i prije svega promocija jednakosti. Sudjelovali su djevojčice i dječaci u kombiniranim momčadima što je najvažnije i poslala se jedna poruka da različitosti u bilo kojem smislu nisu bitne niti ključne. Djevojčice mogu igrati jednako dobar nogomet kao i dječaci i jako je važno poticati što više takvih akcija i turnira da zajedno pokušamo raditi na promociji jednakosti i ravnopravnosti spolova – Iva Cigrovskij, predsjednica upravnog odbora Zaklade Nema predaje

Foto: Goran Stanzl/Pixsell