Antonija, nema predaje!

Puno emocija, pozitive, veselja i osmijeha uz poneku suzu radosnicu vidjeli smo u petak  21. srpnja prijepodne na stadionu Maksimir u jednom iznimno dirljivom susretu.

Dinamo i Zaklada Nema predaje ugostili su u Zagrebu 15-godišnju djevojčicu Antoniju Bošnjak i njezine roditelje. Nakon što smo prošlog vikenda vidjeli tekst na portalu Index.hr o djevojčici iz malog baranjskog mjesta Branjin Vrh, u blizini Belog Manastira, a koja je velika navijačica Dinama i koja ima životnu želju upoznati Dominika Livakovića, nismo mogli ništa drugo već krenuti u ostvarenje te želje.

Antonija je vedra 15-godišnja djevojčica, skromna, tiha i iznimno draga, a prije godinu i pol dijagnosticirana joj je leukemija. Antonija je od tada prolazila kroz liječenje u Osijeku i Zagrebu, a trenutno je u procesu liječenja na zagrebačkom Rebru. Njezini roditelji Ksenija i Željko velika su joj podrška u borbi koja ju je snašla kao djevojčicu s nepunih 14 godina. Kada joj je otkrivena leukemija Antonija je išla u sedmi razred, a obitelji je ta situacija bila potpuno nova i nepoznata. Cjelokupno liječenje i ono što je uslijedilo zahtijevalo je velike financijske troškove s kojima se sama obitelj teško nosi. Majka Ksenija je zaposlena, dok je otac Željko umirovljeni ratni invalid.

Hrvatski prvak i klupska zaklada ujedinili su snage te su organizirali sve kako bi ova djevojčica mogla navijati za Plave uživo na Maksimiru u petak navečer na početku nove sezone HNL-a. Dinamo je prije dva dana osigurao avionske karte i smještaj za Antoniju i obitelj u Zagrebu, a klub i zaklada zajedno su u jednom kratkom emotivnom susretu pripremili nekoliko iznenađenja.

U prvom dijelu susreta obitelj su dočekali predstavnici Dinama i Zaklade Nema predaje – član Uprave GNK Dinamo i član Upravnog odbora zaklade Darko Podnar, predsjednica Upravnog odbora zaklade Iva Cigrovskij i član Upravnog odbora zaklade Ivan Kelava, kako bi izvršili donaciju za djevojčicu. Antoniji su klub i zaklada odlučili pomoći uz novčanu donaciju za liječenje u iznosu od 10 tisuća eura. Uz potpis ugovora o donaciji, klub im je poklonio godišnje ulaznice za utakmice Dinama u ovoj sezoni, a poseban poklon bio je dres Dominika Livakovića. U kratki razgled stadiona i šetnju obitelj je poveo kroničar Dinama i djelatnik kluba Miroslav Tomašević.

Kako bi Antoniji ovaj dan ostao u posebnom sjećanju ipak smo kao šećer za kraj ostavili glavni dio – susret s prvom momčadi Dinama. Posjetili smo igrače i stručni stožer na čelu s trenerom Igorom Bišćanom na trening terenu Hitrec-Kacian gdje je Antoniju dočekao i prigrlio njezin idol Dominik Livaković koji joj je poklonio svoje potpisane golmanske rukavice. Suze radosnice, nevjerica i velika sreća… malotko je mogao ostati ravnodušan na ovaj susret. Dominik je pripremio i poklon svoje vlastite golmanske rukavice s potpisom za vječnu uspomenu. Uslijedila je i zajednička fotografija s cijelom momčadi, a obitelj je dečkima poželjela puno sreće i pobjedu u derbiju protiv Hajduka. Teško je bilo suspregnuti emocije svima prisutnima u ovom kratkom susretu koji je za djevojčicu koja ima svoju važnu životnu borbu bio ostvarenje velike želje. Obitelj Bošnjak u dogovoru s klubom i zakladom derbi susret pratit će iz svečane lože stadiona Maksimir, a vjerujemo da je to samo prvi od brojnih budućih susreta.

– Nemamo riječi, bez teksta smo, što da kažemo… Mislim da do kraja života nećemo moći zahvaliti za ovo što su nam zaklada i Dinamo priredili. Nismo mogli niti sanjati da bi nam netko pružio takvu pomoć, a kamoli ovako nas ugostio ovih par dana. Mi smo veliki navijači Dinama, ja od malena pratim utakmice, volim plavu boju, a Antonija otkada se liječi u Zagrebu doslovno je posebno zaluđena Dinamom. Ispunili ste joj želju, upoznala je Dominika, poklonili ste nam novčana sredstva što nam neizmjerno znači i presretni smo. Zbog naše ne baš lagane životne i financijske situacije susreli smo se s brojnim teškim trenucima do sada i od srca zahvaljujemo klubu i zakladi na pruženoj pomoći i velikom srcu koje su svi ovdje pokazali za našu obitelj. Bit ćemo im zauvijek zahvalni – izjavio je otac Željko nakon samog događaja.

Antonija od sreće, emocija, uzbuđenja nije znala što bi rekla, ali suze i osmijeh rekli su sve sami za sebe.

Antonija obožava Dinamo, a ljubav je posebno narasla tijekom njezinog boravka u Zagrebu kada je svaki dan s majkom prolazila pored stadiona Maksimir dok je trajalo iscrpno liječenje i boravak u bolnici. U jednom periodu boravila je u bolnici sama 40 dana, a ti trenuci jako su teško pali i njoj i roditeljima, po prvi put bili su razdvojeni.  Njezin prvi kontakt sa Zagrebom bio je upravo dolazak na liječenje, ali Antonija u šali zna reći da se ona smatra Purgericom. Piše pjesme o Dinamu, voli crtati motive vezane za Dinamo, njezina soba u Branjinom Vrhu oblijepljena je slikama Dinama, ponosna je članica zagrebačkog kluba, voli Bad Blue Boyse, a obožava posebno Livija. Kad odraste kaže da bi voljela imati vlastiti maleni automobil jednog dana i registraciju ”BM 1986 DZ”.

– Iznimna nam je čast ugostiti djevojčicu Antoniju i njezine roditelje u Zagrebu i na Maksimiru, i sretni smo što imamo priliku omogućiti im ove nezaboravne trenutke. Nadamo se da će novčana donacija kluba i zaklade biti od pomoći u njezinom liječenju i što bržem ozdravljenju te da će obitelji olakšati njihovu borbu. Sve nas je posebno dirnula ova priča i želimo obitelji puno lijepih zajedničkih trenutaka u budućnosti. Kod nas su uvijek dobrodošli. Bit postojanja Dinamove zaklade upravo je u tome da između ostaloga pomaže navijačima koji se nalaze u teškim životnim situacijama i ponosni smo što imamo mogućnost pomagati na ovaj način – izjavila je predsjednica Uprave GNK Dinamo i upraviteljica Zaklade Nema predaje Vlatka Peras.

Nakon posjete Dinamu uputili smo se do ZOO-a Zagreb gdje nas je dočekao ravnatelj Damir Skok koji je obitelji Bošnjak poklonio poseban posjet ZOO vrtu i jedinstveno iskustvo obilaska.

Antonija nam je otkrila da jako voli strane jezike te je upisala školu za hotelijersko-turističkog tehničara u Osijeku. Na jesen će svaki dan morati putovati na nastavu u Osijek udaljen 35 kilometara, uz nastavak liječenja koje ima redovito u Zagrebu. U rujnu i listopadu pred Antonijom su nove kontrole, krvne pretrage i pretrage koštane srži u Zagrebu.

Mi joj od sveg srca želimo što brži put do potpunog izlječenja te da zauvijek bude vedra i nasmijana djevojčica koja nam se danas uvukla u srca.

Antonija, NEMA PREDAJE!

 

Foto: Pixsell/Marko Prpić