Fair play na tribinama 2023-24.

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje predstavljaju treće izdanje društveno odgovorne kampanje ”Fair play na tribinama”!

I u natjecateljskoj sezoni 2023/24.  nastavljamo s projektom koji ima nekoliko postavljenih ciljeva. Zajedničkim snagama kluba, zaklade i navijača želimo stvoriti što pozitivniju i sigurniju atmosferu na utakmicama Dinama, raditi na smanjenju upotrebe pirotehnike, rasizma i govora mržnje na utakmicama, promovirati sportsko i korektno navijanje uz stvaranje sigurnog okruženja na tribinama i stadionu, a sve to uz jednu plemenitu misiju – kako bismo zajedno pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Do sada su uspješno provedena dva izdanja kampanje, a od početka projekta 2019. godine model provedbe je isti – Dinamo za svaku utakmicu koja prođe bez kazne za ponašanje navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, rasizma, govora mržnje i diskriminacije izdvaja određena novčana sredstva za domaće i gostujuće utakmice u svim natjecanjima, zatim na kraju svake polusezone ta novčana sredstva donira Zakladi Nema predaje koja na kraju ta ista sredstva donira udrugama koje skrbe o djeci, mladima i osobama s invaliditetom.

KAMPANJA 2023/24.

GNK Dinamo i Zaklada Nema predaje nastavljaju s projektom i u novoj sezoni. Kampanja će biti aktivna na svim domaćim i gostujućim utakmicama prve momčadi Dinama u natjecanjima SuperSport HNL, SuperSport Kup i na svim utakmicama UEFA natjecanja.

Klub će za svaku utakmicu (otvorenu za gledatelje), a koja prođe bez kazne u natjecanjima pod HNS-om izdvojiti po 1.500,00 eura, dok će za sve utakmice koje prođu bez kazne zbog ponašanja navijača u UEFA natjecanjima izdvojiti po 5.000,00 eura.

Po završetku kampanje Zaklada Nema predaje donirat će ukupna izdvojena novčana sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Tijek prikupljanja novčanih sredstava nakon svake utakmice u sezoni 23/24. možete pratiti putem brojača na web stranici kampanje https://fairplay.gnkdinamo.hr/

 

RANIJA IZDANJA KAMPANJE

U prvom izdanju u natjecateljskoj sezoni 2019/20. zabilježeno je 14 utakmica bez kazne zbog ponašanja navijača, a Dinamo je izdvojio 32.915,25 eura. U drugom izdanju kampanje u sezoni 2022/23. zabilježeno je također 14 utakmica bez kazne, a klub je izdvojio ukupno 25.880,95 eura.

Uz ukupni fond iz dosadašnjih kampanji Dinamo i Zaklada Nema predaje donirali su iznos od 58.796,20 eura putem natječaja te su kroz donacije pomogli ukupno 14 udruga s područja cijele Hrvatske.

Udruge koje su dobile donacije iz ovog projekta:

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce (Zagreb), Udruga Maštara (Zagreb), Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići (Karlovac), Hrvatski savez slijepih, Isusovačka služba za izbjeglice u Republici Hrvatskoj (Zagreb), Udruga Ozana (Zagreb), Udruga Sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj / Konferencija Sv. Luise de Marillac u Zagrebu (Zagreb)

Udruga za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim osobama Dom nade (Zagreb), Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej (Knin), Udruga Zamisli (Zagreb), Udruga slijepih Zagreb (Zagreb), Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom Mali princ (Ivanić-Grad), Sportska udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko Srce (Koprivnica), Udruga za poboljšanje kvalitete života Sparta (Knin)

EDUKATIVNI DIO KAMPANJE

Kroz edukativni dio kampanje želimo djecu od malih nogu učiti pozitivnom navijanju te ispravnim oblicima ponašanja na nogometnim utakmicama.

Slikovnica i bojanka za djecu nižih razreda osnovne škole donose priču o simpatičnom društvu koje odlazi na utakmicu Dinama na stadion Maksimir, a istovremeno promoviraju pozitivno ponašanje te fer, korektno i sportsko navijanje.

Slikovnica i bojanka za djecu naziva ”Fair play na tribinama” dostupni su za preuzimanje u nastavku.

SLIKOVNICA – klikni za preuzimanje

BOJANKA – klikni za preuzimanje

 

Dinamo se već niz godina u nogometu i društvu svojim aktivnostima zalaže za jednakost, ravnopravnost i pozitivno ponašanje, kao što promovira stav da pirotehnici, nasilju, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto u nogometu i društvu. Klub želi novčane iznose i kazne koje godinama plaća umjesto u fond nogometnih institucija preusmjeriti u fond za Dinamovu zakladu koja će uz ta novčana sredstva pomagati drugima.

Upotreba pirotehnike iznimno je opasna te može ugroziti sve prisutne na nogometnoj utakmici – navijače, djecu, igrače, djelatnike, predstavnike medija, službene osobe, odnosno može uzorkovati ozljede bilo kome od sudionika sportske priredbe. Iz tog razloga želimo pozvati sve navijače na pozitivno navijanje i pozitivno ponašanje na utakmicama Dinama u novoj sezoni.